{ "title": "Aşırı Terleme Hastalığı", "image": "https://www.ter.gen.tr/images/asiri-terleme-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 03:07:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Aşırı terleme hastalığı, vücutta ısı kontrolü yapılması için gerekli terlemenin çok fazla olması durumudur. Bu aşırı terleme ya da hiperhidroz olarak tanımlanır. Son derece sıkıntılı olan bu sorun toplumda yaklaşık %2-3 oranında etkili olmaktadır. Aşırı terleme hastalığı ellerde, ayaklarda, koltuk altlarında, yüz ve kafada etkili olabilir. El ve ayakta oluşan aşırı terleme daha çok çocukluktan itibaren, koltuk altlarındaki terlemede daha çok ergenlik döneminde başlayabilir. Kişiler açısından mutsuzluk veren bir sorun olduğundan, mutlaka önlem alınması gerekir. Vücuttaki genel aşırı terleme hastalığı metabolik bozukluklardan, kanser ve ateşli hastalıklardan kaynaklanabilir. Bu şekilde olan aşırı terlemede cerrahi tedavi yapılamaz. Öncelikle altta yatan neden tespit edilerek, tedavinin buna göre planlanması gerekir.

Aşırı terleme hastalığında el ve ayakta görülen terleme ailede baskın olarak nesilden nesle geçebilir. Bazı ırklarda da daha fazla görülür. Özellikle Japonlarda diğer ırklarla kıyaslandığında el ve ayak terlemesinin 20 kat daha çok etkili olduğu bilinmektedir. Ancak kişileri cinsiyet bakımından ayırt etmeden etkiler. Kadın ve erkekler aynı derecede aşırı terlemeden etkilenir. Araştırmalarda aşırı terlemenin başlama dönemi olarak %62 oranında bir belirsizlik bulunmakta, %33 oranında bunun ergenlikle başladığı, %5 kadarında ise yetişkinlikte etkili olduğu belirlenmiştir. Kronik alkolizm etkisinde olan kişilerde de yaygın olarak aşırı terleme olabilir. Özellikle el ve ayaklarda etkili olur.

Aşırı terleme hastalığı olanlarda etkili olan aşırı sempatik aktivite, eller ve kalbe uzaman sempatik sinirlerin ortaklığı sonucunda kalp fonksiyonları da etkilenebilir. Yani kalpte çarpıntı, kalp hızının artması gibi etkilerde ortaya çıkabilir. Vücutta sadece bir tarafta yani asimetrik terleme denilen bir sorun yaşanırsa bunun kaynağı nörolojik hastalıklar olabilir. Aynı zamanda glomus tümörü, gustatuvar uyarı, beyin iltihabı, diyabette kaynaklı sinir hastalığı, çevresel sinir hastalığı, cilt değişimleri, hormonal rahatsızlıklarda tek taraflı aşırı terleme sorunu yaşanmasına yol açabilir. Ancak bu sorun daha nadir görülür.

Aşırı terleme tanısı nasıl yapılır?

Aşırı terleme tanısı koyabilmek için bazı kriterler dikkate alınır. Bu kriterlerin en az 4 tanesi bir arada olmalıdır.
Bu kriterlerin yanında aşırı terleme sorunu olanlarda yapıla iyotlu nişasta testi sonucunda aşırı terleyen bölgelerde siyaha boyanma etkisi olur.

Aşırı terleme hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın tedavisinde terleyen bölgelerde çeşitli yöntemler uygulanır. Klipsli ETS ameliyatı el terlemesinde oldukça başarılı sonuçlar veren minimal invaziv kapalı yöntemdir. Bu yöntem ayak terlemesi için uygulandığında başarı oranı %50 seviyelerindedir. Ayrıca sadece ayaklardaki aşırı terlemede bu ameliyat yapılmaz. Bir kısım hastada ameliyat açık cerrahiyle uygulanır. Operasyonda T2-3 sempatik sinirler titanyum klipslerle tutturulur. Bu sayede kimyasal sempatik deşarj yolu kapatılır. Klipsli ETS ameliyatından sonra dengeleyici terleme oluşabilir. Ancak bu durum hastanın yaşam kalitesinin yükselmesine engel olmaz.

T4 sempatik zinciri klipsleme el terlemesi olan hastalarda dengeleyici terlemeyi azaltabilir. Ancak bu tedavi aşırı terleme hastalığında yaygın kullanılmaz. Genellikle intradermal botoks enjeksiyonu tedavide daha etkin sonuçlar alınmasını sağlar.
" } ] }