{ "title": "Aşırı Terleme ve Halsizlik", "image": "https://www.ter.gen.tr/images/asiri-terleme-ve-halsizlik.jpg", "date": "20.01.2024 00:28:27", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "
Aşırı Terleme ve Halsizlik, durumu vücutta yer alan sempatik sistemin içinde bulunan sinirlerin ileri derecede çalışması neticesinde aşırı terleme olayı gerçekleşmektedir. Aşırı terlemeyle beraberinde oluşan halsizlik durumu aynı zamanda mide bulantılarına, üşümeleri, baş dönmesinin yaşanmasına, nefes darlığının olması ya da göğüste birtakım ağrılara neden olmaktadır. Böyle bir durumda mutlaka Uzman bir doktora gitmek gerekmektedir. Terlemeyle birlikte bedenimizde yer alan ter bezlerinde tuzlu halde olan bir sıvı salgılanmaktadır. Bu faktör özellikle de yaz aylarına doğru bireyin vücudunda soğutma etkisi yapmak amacıyla ortaya çıkmaktadır. Havanın sıcaklığının artmasına rağmen ter bezlerini işlevi sayesinde vücut ısısının dengede tutulması sağlanmaktadır. Ergenliğin olduğu dönemle birlikte oluşan ter bezleri özellikle erkeklerde oldukça aktif bir biçimde çalışmaktadır. Buna rağmen kadınlarda daha çok ter bezleri bulunduğu bilinmektedir.

Sinir sisteminde yer alan otonom bölümüyle kontrolü sağlanan terlemenin birey üzerinde bir bilinçli kontrol edilmesi bulunmamaktadır. Özellikle sıcaklarda, korkmalar da çok fazla efor sarf edildiği zaman, heyecanlanıldığı zaman ya da sinirli olma halinde ter oluşumu çok daha fazladır. Kadınlarda menopoz dönemiyle birlikte aşırı terleme ve halsizlik oluşmaktadır. Ancak saymış olduğumuz bu sebepler ortada yok iken kişi kendisini halsiz hissediyor ve aşırı bir şekilde terliyorsa eğer tıp literatüründe hiperhidroz diye bilinen aşırı terleme hastalığı görülüyor demektir. Aşırı terleme hali çevre etkilerine bağlı olarak bedenimizin ısının yükselmiş olmasına karşı bir tepki vermesi halindedir. Bedenimiz kendi ısısını muhafaza etmek zorundadır. Fakat aşırı terlemeye eşlik eden halsizlik ve benzeri durumlarda olduğu zaman bu durumun altında yatan nedenleri araştırmak gerekmektedir.

Aniden meydana gelen aşırı terleme durumu ve halsizlik

Böbrek üstünde yer olan bezlerin ani bir biçimde uyarılması neticesinde sempatik sinir sistemlerinin aktifleşmiş olması üzerine aşırı derecede bir terleme etkisi söz konusu olabilir. Bu yaratacak etkenler arasında doğum ve böbrek taşları gibi ileri derecede ağrılara ve sancılara neden olabilecek durumlar, tansiyonun giderek düşmesi, kan şekeri değerinin azalması, mide ile bağırsaklarda görülen kanamalar, böbrek üstü bezinde yer alan tümörler ile psikiyatrik birtakım hastalıklar yer almaktadır. Bu rahatsızlıklardan ötürü de hasta kendisini halsiz ve aşırı derecede yorgun hissetmesi mümkündür. Böyle bir durumda hastanın bir an önce tetkik edilmesi ve hastalığın altında yatan sorunun tespit edilmesi gerekir. Bireyde oluşan aşırı terlemeyle beraber oluşan halsizlik haline karşı çok dikkatli olması gerekir ve zaman kaybetmeden Uzman bir doktora görünmesi gerekmektedir.

Aşırı terlemenin görülmesiyle birlikte oluşan halsizlik hali hasta için tehlikeli bir boyutlara gelebilir. Bu sebepten ötürü erken tanının konulmuş olması oldukça önemlidir. Bu yüzden de aşırı terlemeye sebep olan etkenler araştırılması gerekmektedir. Aşırı terleme ve beraberinde yaşanan halsizlik durumu sorunu çok farklı türde hastalıkların belirtisi olabilir. Aşırı terleme türlerinden bir tanesi genetik faktörlerden etkilenerek oluştuğu düşünülmektedir. Bu durumda ter bezlerinde çok daha fazla aktif olma durumu söz konusu olmaktadır. Yani normal zamanda çalışması gereken durumdan 4 ile 5 kat daha fazla bir şekilde çalışarak aşırı terlemeye sebep olur. Bununla birlikte vücutta yorgunluk belirtileri oluşur. Akabinde de kişi kendisini oldukça halsiz hissedebilir.

Aşırı terlemeyle oluşan halsizliğe karşı alınacak önlemler nelerdir?

Genç yaşlardan itibaren görülebilen aşarı terleme rahatsızlığına karşı bir an önce tedbir almamız gerekmektedir. Özellikle de aşırı terlemeyle beraber kan değerlerinin düşmesiyle birlikte oluşan yorgunluk ve halsizlik durumlarının görülmesiyle birlikte birey kendini oldukça kötü hissedecektir. Bu durumu engellemek adına alınacak önlemlerin başında dengeli ve sağlıklı beslenme gelmektedir. Birey yediklerine ve içtiklerine oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli besinlerden uzak durup protein değeri yüksek besinlere yönelmesi gerekmektedir. Bu sayede halsizlik hali ortadan kalmış olacaktır. Eğer birey obezite hastalığına yakalanmış ise diyetisyeninin önermiş olduğu besinleri tüketmesi gerekmektedir. Aksi halde aşırı terleme hali kesilmeyecektir. Bu durumdan ötürü de kişi kendini halsiz ve yorgun hissetmeye devam edecektir. Beslenmenin yanı sıra spor yapmayı da ihmal etmemesi gerekmektedir. Yapılacak olan yürüyüşler, koşular ve beden hareketleri bu rahatsızlığın ortadan kaldırılması adına oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Böylece hem aşırı terlemeye karşı önlem almış olunur ve hem de bireyde görülen halsizlik hali de ortadan kalkmış olur. Tüm bu saymış olduğumuz önlemlere rağmen halen terleme konusunda sıkıntı yaşıyorsanız ve kendinizi oldukça halsiz hissediyorsanız eğer yapmanız gereken ilk şey bir an önce Uzman bir doktora tedavi olmaktır. Aksi halde ilerleyen süreçlerde size oldukça çok sıkıntı yaşatabilir.
" } ] }