{ "title": "Aşırı Terleme ve Üşüme", "image": "https://www.ter.gen.tr/images/asiri-terleme-ve-usume.jpg", "date": "21.01.2024 11:06:18", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Aşırı Terleme ve Üşüme, Aşırı terlemek vücutta sempatik sistemde bulunan sinirlerin oldukça fazla çalışması ile meydana gelmektedir. Aşırı terleme durumunun eşlik eden üşüme, halsizlik, göğüs ağrısı, mide bulantısı, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi faktörlerin birinin olması halinde mutlaka bir Uzman doktor tarafından değerlendirilme yapılmalıdır. Terleme sonucunda vücuttaki ter bezlerinden tuzlu bir sıvı gelmektedir. Bu durum özellikle de yaz aylarında vücudun soğutma sistemini üstlenmektedir. Sıcağın vermiş olduğu etkiye rağmen vücut ısısının korunmasında önemli bir rol oynar.

Ergenlikle birlikte harekete geçen ter bezleri özellikle de erkeklerde daha aktif bir hal alır. Ancak bayanlarda daha çok ter bezleri bulunmaktadır. Sinir sisteminin otonom bölümü ile kontrol altında tutulan terleme üstünde bireyin bilinçli bir kontrolü yoktur. Sıcak havalarda oldukça fazla efor harcandığında, heyecanlandığında ve korkulduğunda veya sinirlenme durumunda daha fazla terlenir. Menopozda aşırı terleme için önemli bir etkendir. Bu nedenler ortada yok iken kişinin devamlı aşırı terlemesi durumunda tıp alanında hiperhidroz olarak adlandırılan aşırı terleme hali yaşanmaktadır. Terleme olayı çevresel koşullara bağlı bir şekilde vücut ısısının yükselmesine vermiş olduğu bir tepkidir. Vücut ısısının korunmasıdır. Terleme genelde koltuk altında, ayaklarda, avuç içinde ve sırtta oluşmaktadır. Üşüme ile gelişen aşırı terleme ayrıca kalp krizine de yol açabilir. Ancak üşümeyle birlikte görülen aşırı terleme her zaman bir başka hastalığın habercisi değildir. Üşüme eğer kusma, nefes darlığı, mide bulantısı, halsizlik, göğüs ağrısı ve baş dönmesi gibi etkenler ile ortaya çıkıyor ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Aşırı Terlemeye Neden Olan Etkenler Nelerdir?

Aşırı terleme durumuna hiperhidroz sebep olmaktadır. Ancak aşırı terleme bozukluğu değişik çeşitlerde oluşabilir. Birincil çeşitlerde genetik faktörlerin oldukça etkili olduğu düşünülür. Burada ter bezleri daha aktif bir haldedir. Yani normalken 4-5 kat daha fazla çalışır. İkincil çeşitte ise aşırı terlemenin altında yatan başka bir hastalık bulunmaktadır. Bu çeşit aşırı terleme olayı vücudun tümünde etkilidir. Akciğer hastalıkları, alkol kullanımı, düşük kan şekeri, enfeksiyonlar, beslenme koşulları, diyabet (Şeker), ilaç kullanımı, menopoz, D ve C vitamini eksikliği, obezite, kalp hastalıkları, tiroit hormonu bozuklukları, kanser gibi faktörler aşırı terlemeye sebep olmaktadır.

Toksik Şok Sendromu Nedeni ile Aşırı Terleme

Bakterilerin etkisi sonucunda oluşan toksik şok sendromu durumu genelde bayanlarda tampon kullanım ile oluşmaktadır. Enfeksiyon sebebi ile aşırı terlemenin yanı sıra kan basıncında düşme, halsizlik, solunum güçlüğü ve döküntü gibi etkenler görülmektedir. Bu sebeple aşırı terleme ile üşüme bir arada gözlenmesi durumunda kişilerin değerlendirilmesi ve tedaviye başlanması gerekir.

Aniden Gelişen Aşırı Terleme ve Üşüme

Böbrek üstünde bulunan bezlerin aniden uyarılması sonucunda sempatik sistemin aktif bir hal almasıyla aşırı terleme görülmektedir. Bu duruma neden olabilecek faktörler arasında doğum ve böbrek taşları gibi oldukça şiddetli ağrılara yol açan durumlar aniden tansiyonun ve kan şekerinin düşmesi, psikiyatrik hastalıklar, iç kanamalar, böbrek üstü bezlerinde oluşan tümörler, bağırsak ve midede kanam olması yer almaktadır. Bu durumda hasta kişinin derhal tetkik edilmesi ve altta yatan başka hastalığın belirlenmesi gerekir.

Düşük Kan Basıncı Nedeni ile Aşırı Terleme Üşüme

Hipotansiyon yan düşük kan basıncı sebebiyle aşırı terleme olayı sıkça olmaktadır. Kan basıncı düştüğünde kalp ve beyine yeterli miktarda oksijen taşınamaz. Düşük kan basıncı durumunda aşırı terlemeye eşlik eden baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk ve bulanık görme gibi faktörlerde görülmektedir. Bu belirtiler şiddetli bir hal aldığında ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra beslenmeye tuzla su takviye edilmelidir.
" } ] }