{ "title": "Avuç İçi Terlemesi", "image": "https://www.ter.gen.tr/images/avuc-ici-terlemesi.jpg", "date": "21.01.2024 06:23:57", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Avuç İçi Terlemesi, genellikle normal kabul edilen bir durumdur. Ortam ısından veya kişinin metabolizmasına bağlı olabilen bir durumdur. Avuç içi terlemesi patolojik bir durumunda belirtisi olabileceği gibi genelde rahatsız olunan durum kişinin günlük hayatının aksamasından kaynaklanır.

Avuç İçi Terlemesine Neden olan Etmenler

Avuç içi terlemesi, yetişkinlerde genellikle 13-14 yaş civarı yani ergenliğe girilmesi ile başlar. Beden ısısının ayarlanmasında avuçların terlemesi gözlemlenir. Bu durum daha çok aşırı endişe veya heyecan durumlarında da gözlemlenebilir. Okul döneminde sınav zamanlarında, ergenlik döneminde gençlerin yeni insanlarla tanışmasında yeni ortamlara girmesinde görülebilir. Yetişkin insanların iş görüşmelerinde ve buna benzer heyecan yaratan durumlarda avuç içi terlemesi görülebilir. Kişi bu durumdan rahatsız olabilir, karşıdaki insanla tokalaşmak veya temas kurmak bu gibi durumlarda imkânsız hale gelir ve kişinin gündelik hayatını etkilemeye başlayabilir.

Avuç İçi Terlemesinde Alınacak Önlemler ve Tedaviler

Avuç içi terlemesini önlemek için çeşitli kozmetik materyaller piyasada bulunmaktadır. Bunlar genellikle zirkonyum katkılı eldivenler veya antiperspirant spreyler şeklindedir. Özellikle eldiven türü ter önleyiciler kısa süreliğine etkili olsa da uzun dönemde etkili değildir. Hatta bazı durumlarda eldivenin kullanılmayı bırakılması durumlarında terlemenin daha çok arttığı görülmüştür. Heyecan ve kaygı sebepli terleme durumlarında genellikle heyecanı ya da aşırı kaygı durumunu kontrol altına almak terlemenin azalmasına neden olur.

Avuç İçi Terlemesinde Medikal Tedaviler

İyonoferoz; İçine düşük miktarda elektrik akımı verilen suya ellerin daldırılması ile oluşan bir yöntemdir. Bu yöntem hafif karıncalanma yapsa da ağrılı bir yöntem değildir. Kalıcı değil geçici bir yöntemdir.

Oral İlaçlar; Hastaya antikolinerjik ilaçlar verilir. Bu ilaç grubunun yan etkisi ter engellemedir fakat bu durumda hastada sıvı kaybı ağız kuruluğu gibi durumlar gözlemlenebilir.

Toksin Enjeksiyonları (Botox); bu yöntemde terlemeye sebep olan sinir uçlarına toksin enjekte edilerek terlemenin durdurulması amaçlanır fakat yöntem kalıcı olmamakla birlikte ağrılı ve maliyeti yüksek bir tedavidir.

Sempatektomi; bu yöntemde göğüste bulunan bir sinir ağına direk müdahale edilerek terlemeyi sağlayan sinir ağında tahribat meydana getirilir fakat bu yöntemle vücudun büyük bölümünde terleme engellenmiş olacağından son çare olarak kabul edilir.
" } ] }