{ "title": "Baş Terlemesi", "image": "https://www.ter.gen.tr/images/bas-terlemesi.jpg", "date": "20.01.2024 03:04:26", "author": "Mustafa Engin Çoban", "article": [ { "article": "Baş Terlemesi, kendiliğinden de oluşabilir ya da başka bir hastalığın habercisi olarak da ortaya çıkabilir. Aşırı baş terlemesinin sebebinin belirlenmesi kişiye uygun bir tedavi ve çözüm bulunmasına yardımcı olur. Kişinin başında ve yüzünde aşırı terleme rahatsız edici bir sorundur. Ülkemizin %2-3'ü genel olarak baş terlemesinden şikâyet etmektedir. Birçok insan yardım istemekten çekinse de baş terlemesi tıbbı müdahalelerle tedavi edilebilir. Ter kokusundan rahatsızlık duyuyorsanız bu durumda kendiniz bazı yöntemlerle koku oluşumunu engelleyebilirsiniz. Bunun için sıklıkla banyo yaparak oluşan bakterilerin temizlenmesini, yok olmasını sağlayabilirsiniz. Yapılması gereken tek şey doktora görünmek ve gerekli teşhis yapılıp tedavi sürecine başlanması gerekir.

Baş Terlemesi Neden Olur?

Baş terlemesi, insan vücudunun kendiliğinden doğal bir reaksiyonu olabilir. Kişi egzersiz yaptığında ya da vücudu ısındığında vücut, cildi soğutmak amacıyla dışarıya ter atmaya başlar. Ayrıca kızdığınızda, heyecanlandığınızda ve uyandığınızda kaslarınız gerilerek vücut dışına ter yayabilir. Bazı durumlarda terleme fazla olabilir bunun sebebi de terlemeyi tetikleyen mekanizma gerektiği zaman durmayabilir ve çalışamaya devam eder bu da duygusal, sosyal rahatsızlıklara yol açar. Baş terlemesi dışında ellerde, koltuk altları ve ayaklarda da terleme meydana gelir.

Hormon seviyesinin değişmesi: Hormon düzeylerinde oluşan değişiklik aşırı terlemeye yol açar. Birçok kişi, gebelik ya da menopoz döneminde baş terlemesi ile sık sık karşılaşır. Ayrıca hastanın yüzünde ve tüm vücudunda aşırı terleme gerçekleşir.

Kalp rahatsızlıkları: Kalp rahatsızlıkları da kişide baş terlemesine sebep olabilir. Bu durumda vücutta gerilmeler meydana gelir ve ani bir şekilde kafasında terleme başlayan kişilerde felç ya da kalp hastalığı riski oluşabilir. Bu durum baş dönmesi, göğüs ağrısı ya da fiziksel aktiviteler ile gerçekleşir.

Baş Terlemesi Tedavi Nasıl Yapılır?

Baş terlemesini özlemek zordur. Bazı kişilerde 40 yaşından sonra azalma gösterse de baş terlemesinin tedavisiz geçmesi mümkün değildir. İlaçla veya bitkisel çözümlerle bu hastalığın yok olma ihtimali çok azdır. Kişi baş kısmını sürekli temiz tutmalı hijyenik olmalıdır. Fakat bazı losyon, sabun ve kremlerle tedavi uygulanırsa geçme ihtimali ya da azalma durumu gözlenebilir. Baş terlemesi tedavisi çok geniş bir alanı olan tedavi biçimi değildir biraz da bu hastalığın seyri hastanın kişisel bakımına ve vücut temizliğine kalmıştır.
" } ] }