{ "title": "Bebeklerde Aşırı Terleme", "image": "https://www.ter.gen.tr/images/bebeklerde-asiri-terleme.jpg", "date": "20.01.2024 16:48:55", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Bebeklerde Aşırı Terleme, genellikle normal kabul edilen bir durumdur. Bebeklerin metabolizması yetişkin insanlara göre daha faklı çalışmaktadır. Bebeklerin özellikle ilk altı aylık süreçte yeni geldikleri dünyaya alışmak büyümek ve gelişmek için kalp atışları yetişkin insanlardan daha fazladır ve bu yüzden terlemeleri normaldir.

Bebeklerde Aşırı Terlemenin Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerin terlemesi normal kabul edilse de aşırı terlemeleri sağlık açısından iyi değildir. Aşırı terleyen bebek soğuk alğınlığına yakalanabilir veya su kaybı yaşayabilir. Bebeklerin aşırı terlemesi bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi sadece ebeveynlerin yanlış davranışları sonucunda da ortaya çıkabilir. Yeni anne olmuş kadınlar genellikle bebeklerini korumak isterken onlara çok fazla giysi giydirerek ya da oda ısısını çok yüksek tutarak bebeğin terlemesine sebep olabilirler. Bu durum bazen de bebeğe şirin görünmesi için giydirilen süslü kıyafetlerde kullanılan yanlış materyal seçiminden de kaynaklanabilir. Bebeğin çok sık emzirilmesi de bebeğin aşırı terlemesine sebep olabilir. Bütün bunların dışında bebeklerin aşırı terlemesi yüksek ateş içeren bir hastalığın belirtisi olabilir. Böyle durumlarda bebeğin ateşi kontrol edilmeli ve gerekiyorsa bir hekime başvurulmalıdır.

Bebeklerde Aşırı Terlemeyi Önleme Yolları

Bebeklerde aşırı terleme, metabolizmadan kaynaklanabileceği gibi, annelerin yanlış tutumundan da kaynaklanabilir. Bebeğin bulunduğu ortam çok sıcak olmamalıdır. Bebeğin bulunduğu oda sık sık havalandırılmalı ve sıcaklık en fazla 18-24 derece arasında olmalıdır. Bebek beslenirken veya emzirilirken rahat hareket etmesi sağlanmalı ve çok sıkı sarılmamalıdır. Bebeğin giyeceği kıyafetler naylon içeren polyester kumaşlardan seçilmemeli rahat hafif pamuklu kıyafetler seçilmelidir. Bebeklere ellerini ve ayaklarını kısıtlayan tulumlar giydirilmemelidir. Bedeni rahat hareket edemeyen bebek sinirlenip ağlar ve bu da aşırı terlemesine sebep olur. Bebeğin yatırıldığı yatak için seçilen kumaşlar da hafif ve pamuklu materyalden tercih edilmelidir. Bütün bu durumlarda bebek hala aşırı terliyor, su kaybediyor ve sık sık ağlıyorsa bir hekime başvurmakta fayda vardır. Tüm şartlar yerine getirildikten sonra hala aşırı terleyen bebekde fizyolojik bir hastalık oluşmuş olabilir.
" } ] }