{ "title": "Bebeklerde Emerken Terleme", "image": "https://www.ter.gen.tr/images/bebeklerde-emerken-terleme.jpg", "date": "20.01.2024 09:28:10", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Bebeklerde emerken terleme, terleme insan vücudu içerisinde bulunan ürik asitlerin ve toksitlerin atımına yardımcı olan ve ter bezlerinden salgılanan bir durumdur. Bebeklerin en zorlu egzersizi beslenmedir. Bir aya kadar henüz gelişmeyen ter bezleri bir ay dolduktan sonra gelişimini tamamlar ve emzirme döneminde terlemeler görülür. Eğer ki bebekte emzirme esnası dışında da aşırı terleme genel olarak çok yüksek ise mutlaka doktora götürülmelidir. Böylelikle bebekte terleme ile ilişkili kalp ve solunum yolu hastalığı olup olmadığını, tiroit bozukluğu var mı yok mu, kansızlık var mı, D vitamini eksikliği var mı diye baktırabilirsiniz. Bu hastalıklardan hiçbiri yok ise o zaman uyku apsesi var mı diye kontrol ettirmelisiniz. Burada önemli olan hiçbir rahatsızlık olmadan oluşan bir terleme ya da emerken terlemesi varsa ona göre önlemler alınmalıdır.

Bebeklerde emerken terlemeleri, var ise normalde prematüre bebekler hariç bütün sağlıklı bebeklerde ortalama yirmi yirmi beş dakika kadar sürer. Eğer ki bebeğiniz hasta ise bu süre ortalama kırk beş dakikaya kadar ulaşır. Bu grupta bebeklerde aşırı terlemeler görülür ve özellikle de emerken baş ve boyun kısmında terleme olur.

Özellikle doğuştan kalp rahatsızlıkları olan bebeklerde tekrarlayan bronşit astım bronşit veya zatürre gibi bebeğin ağırlık artışının yeterli olmadığı bu hastalıklar belirir ve hemen hekime başvurulmalıdır. Bu tip durumlarda akciğer kanallarına aşırı kan pompalanması sonucu zatürre gibi hastalıkların oluşumunu engelleyemezsiniz.

Bebeklerde emerken terlemenin sebepleri nelerdir?
Bebeklerde emerken terleme, özellikle akciğer fonksiyonlarının çalışmasında bir sıkıntı olduğunu gösterir ve bu da doğuştan kalp hastalıklarının sonucunda oluşan bir durumdur. Aslında bebekteki asıl rahatsızlık kalp rahatsızlığıdır. Bebeklerin emme esnasında çok dura dura emmesi, çabuk yorulması ve nefes nefes kalması arkasından da ileri derecede terlemesi sonucu kendini gösteren kalp hastalığı önemli bir hastalıktır. Anlaşılmadığı takdirde ilerleyen yaşlarında hareket ettiğinde çok daha çabuk yorulur ve bitkin düşer.

Ülkemizdeki kalp rahatsızlıkları ile ilgili sadece belirli bir yaştan sonra kalp rahatsızlığı olur mantığı aslında yanlıştır. Özellikle de yeni doğanlarda kalp rahatsızlıkları görülür ve kendisini en çok emerken terleme ve nefes yetmezliği ile gösterir. Kalp rahatsızlığı olan bebekler emme işlemini ne anne ile ne de biberonla yapabilir. Çok çabuk yorulurlar. Hatta ememediği için çok yüksek efor sarf ettiğinden terlemeye başlar ve en son ağlamaya başlar. Hatta bu ağlamalarda da yorulduğu için morarmaya başlar. Özellikle tekrarlayan akciğer hastalıklarına yakalanmaya başlayan bebeklerde kalp rahatsızlığı belirtileri iyice gözlemlenmeye başlanır. Bir diğer dikkat edilecek konuda bebeklerin efor sarf ettiğinde nefes alıp verme esnasında kalp sesi dışarıdan çok rahat duyulabilir ritimde sekmeler çıplak kulak ile de fark edilebilir. Bu tür durumlarda hemen hekime gidilmeli ve müdahalesi yapılmalıdır.

Yeni doğanlarda kalp hastalığı önemli oranda fazla olan günümüzde kalp rahatsızlığı belirlenen bebeğin muayenesi yapılır ve genelde kalpteki rahatsızlık kulakçık ya da kapakçıkta delik olması şeklinde görülür. Bu rahatsızlık geldiği evresine göre ilaçla tedavi edilir. Ancak belirli bir bölümü erken teşhis ve hastalığın durumunun ciddiyetine göre ameliyatla da sonuçlanabilir.

Bebeklerde emerken terlemeye, neden olan doğuştan kalp hastalıklarını önlemek için annelerin dikkat etmesi gerekenler; özellikle, hamilelikte ilaç kullanmamalı, sigara içmemeli, röntgen filmi çektirmemeli, alkol kullanımı yapmamalı ve bunların dışında mutlaka kızamıkçığa karşı anne aşılanmalıdır. Sağlıklı mutlu bir gelecek için annelere çok görevler düşmektedir. Mutlu yarınlarınız olsun.
" } ] }