{ "title": "El Terlemesi Nasıl Geçer", "image": "https://www.ter.gen.tr/images/el-terlemesi-nasil-gecer.jpg", "date": "21.01.2024 06:28:41", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
El Terlemesi Nasıl Geçer, Avuç içinin aşırı terlemesi genellikle 13 yaş civarında başlayarak ve yaşam boyu devam eder. Bu sorunu yaşayanlardansanız, duruma neden olan ve daha aha fazla terlemeye neden olan etkenlerden uzak durun. Hava akışını engellemeyen giysilerin giyinilmesi son derece önemlidir. Eldiven gibi elleri havasız bırakan giysiler giymeyin. Havanın çok soğuk olduğu zamanlar tabi ki giyinilebilir fakat kapalı mekân ya da gerekli olmadığı durumlarda tercih edilmemelidir. Avuç içindeki terlemeyi gizlemek için de bu yapılabilir fakat, aksine daha fazla termeye neden olur. Petrol bazlı losyonlar ve diğer cilt bakım ürünlerinin kullanımına dikkat edilmelidir. Vazelin kuru cildi olan kişiler tarafından nemi korumak için kullanılır. Bu ürün elleri terleyenlerde de aynı etkiye sahiptir. Vazelin ellerin kurumasına engel olur böylece eller ve avuç içleri daha yağlı hale gelir. Ter önleyici kimyasal içermeyen ürünlerde kullanılabilir. Bu tür ürünler genelde koltuk altları için kullanılsa da aynı kimyasallara sahip farklı bir ürün aşırı terlemeye önlem olarak da kullanılabilir. Alüminyum zirkonyum içeren bir ürün teri engellemek için etkili bir seçim olabilir. Gerginlik, korku, heyecan ve stres de terlemeye neden olur. Bu durumda kişinin rahatlamaya ihtiyacı vardır. Rahatlamaya yardımcı olabilecek egzersiz, spor, yoga ve meditasyon gibi seçenekleri denenebilir. Bu aktiviteler ter bezlerinin aşırı çalışmasına engel olur. Anksiyete ile ilgili terlemeye hızlı bir çözüm; oturmak, derin nefes alıp gözleri kapatmak etkili olacaktır.

Avuç içinin terlemesi durumunda elleri yıkamak da önemli bir seçenektir

Aşırı terli olan avuç içleri kendi kendine kurumaz, bu nedenle kuru tutmak ve bununla birlikte hijyeni sağlamak için sık sık yıkamalısınız. Ter rahatsız etmeye başladığı zaman yıkayın ve temiz bir havlu yardımı ile kurulayın. Yıkama aşamasında ise (Banyo ve yemek öncesinde hariç) saf su kullanılmalıdır. Sabun kullanmak pek tavsiye edilmez. Ellerinizi yıkamak için uygun şartlar yoksa, yanınızda alkol bazlı el dezenfektan (Antibakteriyel olmayan) bulundurabilirsiniz. Bunun içerdiği alkol geçici de olsa terin kurumasına yardımcı olacaktır. Gerektiğinde elleri silmek için yanınızda kâğıt havlu da taşımanız işinizi kolaylaştıracaktır. Özellikle birisiyle tokalaşmanız gerektiği durumda buna ihtiyacınız olacak.

Çoğu kişide normal mekanizma vücudun ısınmaya başlamasıyla terleme yapar. Fakat serinleme yöntemleri ile terlemeden uzak durmak etkili bir çözüm olacaktır. Bunun için bir vantilatörün olduğu ortamda onu kullanarak avuç içinin terlemesine hızlı bir çözüm sağlayabilirsiniz. Eğer evde değil iseniz ve buna imkân yoksa bir lavabo bularak ellerinizi soğuk suyun altına tutun. Bu da benzer etkiyi gösterecektir. Yıkama sonrası belirttiğimiz gibi kurulamayı unutmayın. Mümkün olduğu kadar, çok sıcak ortamlardan kaçının. Eğer evde iseniz ellerinize biraz pudra serpiştirin. Tabi ki ellerinizin biraz beyaz görünmesinde bir sakınca yoksa. Pudra, bu terin emilmesine yardımcı olacaktır. Toz olarak kokulu ya da kokusuz bebek pudraları, kabartma tozu, mısır nişastası tercih edilebilir.

Bu sorun aslında pek çok kişinin başa çıkabildiği bir sorundur kesinlikle utanç kaynağı olmamalıdır.

El terlemesinin başlıca nedenleri arasında menopoz, tiroit bezlerinin fazla çalışması (Hipertiroidii), psikolojik hastalıklar, siyabet hastalığı, aşırı kilo ve enfeksiyon sayılabilir. Fakat sebep her ne olursa olsun el terlemesini önlemek kalıcı çözümler olmasa da mümkündür.

Bunlardan ilk akla gelen yine elma sirkesi olacaktır. Bir su bardağının 3/2'si kadar elma sirkesi eşit miktarda deniz tuzu ile karıştırarak terleyen eller bu karışımda 20 dk. Bekletilir. Tuz içeren başka bir formül ise tuz ile tuzlu göl suları buharlaştırılıp kristalleştirilerek elde edilen (Boraksın suyla karışımıyla hazırlanan formüldür); eller ilk önce sıcak sonra soğuk tuzlu borakslı suda bekletilir. Bunun gibi doğal yollarla uygulanacak bazı yöntemler daha var. Ama son çare olarak da doktor kontrolünde haftada iki üç defa iyontoforez tedavisi, botoks tedavisi veya kalıcı etkili tek tedavi yöntemi olan klipsli ETS ameliyatıdır.
" } ] }