{ "title": "Gebelikte Aşırı Terleme", "image": "https://www.ter.gen.tr/images/gebelikte-asiri-terleme.jpg", "date": "19.01.2024 12:17:14", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Gebelikte Aşırı Terleme, genellikle normal kabul edilen bir durumdur. Gebelikle beraber vücudun değişen hormon seviyesi ve bedenin bu duruma alışması halinde baş ağrısı, baş, dönmesi, ateş basması ve terleme sık rastlanan durumlardır. Gebe kadınların ortalama %70'inde bu durumla karşılaşılır.

Gebelikte Aşırı Terleme Neden Olur?

Gebe bir kadının bedeni öncelikle içinde bulunduğu yeni duruma alışmaya çalışma haline geçer. Hormonal seviyesi ve kan basıncı önceden olduğu gibi değildir. Ani değişen tansiyon ölçümleri veya hormonal baskılar aşırı terlemeye sebep olabilir. Bu durum eğer çok sık yaşanmıyor ve gebe kadının hayatını olumsuz yönde etkilemiyorsa sadece dinlenmekle geçirilebilir. Tansiyonun aşırı yükselmesine bağlı olarak yaşanan ateş basmaları veya terleme durumu ise ciddi bir haldir ve tedavi uygulanması gerekmektedir.

Gebelikte Aşırı Terlemeyi Önleme Yolları

Gebelikte aşırı terleme, ilk üç ay içinde baş gösteren ateş basmaları baş dönmeleri ile görülmeye başlayabilir. Özellikle gebeliği yaz aylarına denk gelen veya üçüncü trimester denilen son üç aylık dönemini yaz aylarında geçiren gebe kadınlarda aşırı terleme sık rastlanan bir durumdur. Bu durumu önlemenin bir yolu gebe kadının özellikle güneş tepedeyken yani öğlen saatlerinde dışarı çıkmaması, sık sık dinlenmesi, stres ortamlarından uzak durması gerekmektedir. Gebe bir kadın mutlaka pamuklu hafif giysiler giymeli endişe verecek kaygı uyandıracak ortamlardan uzak durmalıdır. Gebelikte aşırı terleme su kaybına neden olacağından bu durumu telafi etmek için gebe kadının sıvı yönünden zengin beslenmesi gerekmektedir.

Gebelikte aşırı terlemeyi önlemek için beslenme de çok önemlidir. Gebe bir kadın tansiyonunu etkileyecek veya hormonal dengesini bozacak aşırı yağlı, tuzlu, kızartma veya aşırı şekerli yiyeceklerden uzak durmalıdır. Mevsim meyve ve sebzeleri yönünden beslenmeli be bol bol sıvı tüketmelidir. Süt ve süt ürünleri ve protein değeri yüksek gıdalar tüketmeli ve karbonhidrat seviyesini minimum düzeyde tutmalıdır.

Yaz aylarında mevsim sıcaklarından kaynaklanan ateş basmaları ve terlemeyi önlemek için gebe kadın gün içinde birkaç kere ılık duş alabilir.

Bunların dışında tansiyonda artış ile yaşanan baş dönmesi, baş ağrısı, ateş basması ve terleme hallerinde mutlaka gebe kadın hekimine baş vurmalı ve gerekli talimatları hekimden alıp birebir uygulamalıdır.

Gebelikte aşırı terleme durumu genellikle gebeliğin sonlanması ile bittiği gibi bazı durumlarda lohusalık döneminin sonuna kadar devam ettiği gözlemlenmiştir ve bu durum gayet normaldir.
" } ] }