{ "title": "Gece Terlemesi", "image": "https://www.ter.gen.tr/images/gece-terlemesi.jpg", "date": "21.01.2024 20:04:09", "author": "pınar acıoğlu", "article": [ { "article": "Gece terlemesi, Terleme vücudun istem dışı şeklinde ter bezlerinin dışarıya tuzlu bir şekilde kendini bırakmasıdır. Vücuttaki sıcaklığı dengeleyen doğal metabolizma fonksiyonudur. Vücut sıcaklığını dengelemek için gerekli ve önemli bir fonksiyondur. Her kişide görülebilmektedir. Terleme yaz mevsiminde sıkça karşılaşabileceğimiz bir durumdur. Sıcak içecekler içtiğimizde, spor yaptığımızda, strese girdiğimiz anlarda, sıcak bir ortamda bulunduğumuz zamanlarda vücut ısınmaya başlar ve vücudumuzdaki sıcaklığı dengelemek için terleme mekanizmasını devreye koyarak vücudun soğumasını sağlar.

Gece uyurken vücudumuza yayılan terlemeler çok sık rastlanılan bir durumdur. Havanın vermiş olduğu sıcaklık ya da üzerimizdeki kalın giysilerden dolayı vücudumuzda terlemelere neden olabilir ve normal bir durumdur. Ama bazı kişilerde bu durum normal karşılanmayabilir. Durduk yere gece uyurken kıyafetimizin üzerine su dökülmüş şekilde aşırı terlemeler oluşması, yatakta yatarken aşırı şekilde terlemeler ve örtülerde ıslaklığın oluşması normal bir durum değildir. Bu durumlar bazı kişilerde hastalığın vermiş olduğu rahatsızlıktan dolayı gece terlemesi meydana çıkmaktadır.

Gece terlemesine neden olan hastalıklar

Menopoz: Gece terlemesinde en çok görülen hastalık menopoz rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık menopoza girmeden önce yaşanılan bir durumdur. Genellikle 45-55 yaş arası kadınlarda görülen bir durumdur. Menopoza giren kadınlarda yaklaşık %70'inde görülebilmektedir. Menopoz döneminde terlemelerin nedeni hormon bozukluğun belirtileridir. Kişilerin bünyesine bağlı farklılıklar gösterir. Birkaç ay ya da yıllarca sürebilmektedir. Bu dönemdeki bayanların terlemeyi etki edici baharatlı yiyeceklerden, sıcak içecek, yemeklerden ve alkolden uzak durmalıdırlar. Menopozdaki terlemeleri azaltmak için bitki çayları tavsiye edilir. Ama öncelikle doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim çünkü bazı kişilerde yan etki yapma olasılığı vardır.

Şeker düşüklüğü (Hipoglisemi) Geceleri terleyen diyabet hastaları için bu terleme büyük risk taşıyabilmektedir. Çünkü vücudun terlemesiyle vücut büyük oranda su kaybına uğrar ve kandaki şeker miktarının kandan atılamaması sırasında vücuttaki su kaybından dolayı atamaz ve bu durumda kandaki insülin azalmasıyla, şeker oranı arttıkça vücut daha fazla su kaybeder ve kişide körlük, sakatlık, kalp krizine kadar yol açmaktadır.

Zehirli guatr: Tiroit bezesini aşırı hormon üretmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Gece terlemesine yol açar.
Terleten ilaçlar
Gece terlemeye bitkisel çözüm olarak keten tohumu

Keten tohumunun kullanımı, İçecek ve yiyeceklerin içine koyabilirsiniz. Hatta mısır gevreği tüketiyorsanız içerisine keten tohumu katabilirsiniz. Birçok rahatsızlığa faydası vardır. Keten tohumu kalp ve damar sağlığını korur. Kolesterolü sağlıklı bir şekilde düzene koyar. Metabolizmayı güçlendirir. Menopoz dönemindeki kadınların hormonlarını düzenli ve sağlıklı şekilde dengeler. Meme kanserini önler.
" } ] }