{ "title": "Gece Uykuda Terleme", "image": "https://www.ter.gen.tr/images/gece-uykuda-terleme.jpg", "date": "21.01.2024 15:13:17", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Gece uykuda terleme: Gece uykuda terleme çoğu insanın şikâyet ettiği bir durumdur. Hemen hemen herkes belli aralıklarla ya da her gece uykuda terler. Bu durum herkeste karşılaşılabilecek bir durum olduğu için anormal olarak karşılanmaz. Terleme vücudumuzun doğal fonksiyonlarından biridir. Gece uykuda terleme bazen kötü rüyalar nedeniyle de gerçekleşebilir. Ayrıca günlük hayatta çay ve kahve tüketiminin fazla olması da bir sebeptir. Terleme yaz aylarında dışarıdaki ısının yükselmesine karşı vücudun en önemli savunmasıdır. Vücut derisindeki damarlar genişler ve sıvı deriden dışarı atılır. Bu durum sıvı kaybına neden olur. Gece uykuda terleme yatağınıza geçecek kadar yoğunsa ve kişiyi uykudan uyandıracak boyuttaysa hastalık belirtisi olabilir. Terleme vücudumuzdaki sempatik sinirlerin uyarılması ile meydana gelir. Vücut ısısının dengelenmesi terlemeye bağlıdır. Bazı durumlarda olduğundan daha yüksek seviyelere yükselmiş olan vücut ısısı terleme vasıtası ile düşürülmüş olur. Terleme sırasında su ile vücuttan minerallerde atılır.

Uykuda terleme sırasında vücuttan atılan mineraller
İki çeşit terleme vardır

Fizyolojik terleme: Fizyolojik terleme hastalıklar olmadan tamamen vücudun doğal ve normal koşullarda terlemesidir. Sağlıklı bir insan günde 100 ile 500 ml. Kadar terleyebilir. Fizyolojik terlemeye bazen yapılan spor bazen de sıcak hava koşulları neden olabilir. Fizyolojik terlemenin vücuda zararı olmaz aksine yarar sağlar. Ancak yine de Terleme oranını dengede tutmak gerekir. Aşırı terleme vücutta su kaybına neden olur.

Patolojik terleme: Gece terlemeleri uyku durumunda gerçekleştiği için patolojik terleme kapsamına girer.

Gece terlemesine neden olan hastalıkların bazıları
Gece terlemeleri bazen yaz aylarında normal olarak bilinir ama geceleri aşırı terlemelerine yol açan hastalıklar vardır. En sık terleyen bölgelerimiz genellikle alın boyun sırt yüz ve koltuk altıdır. Aşırı terleme vücutta su kaybına neden olduğu için vücutta halsizlik ve yorgunluğa sebep olur. Ayrıca enfeksiyona ve hatta psikolojik sorunlara bile neden olabilir. Aşırı terlemenin sebebiyetin de oluşan psikolojik hastalığın adına anksiyete denir. Terlemenin vücuda vermiş olduğu bir zararda mantar oluşumunu tetiklemesidir. Bazen gece uykusunda terlemenin nedenleri arasında kullanılan ilaçlarda gelebilir.

Gece uykusunda terlemeye yol açan ilaçların bazıları şunlardır
Gece uykuda terlemeyi azaltmak için neler yapılır
Gece uykuda terleme sürekli olarak devam ediyorsa nedeninin ne olduğunu araştırmalı kesin tanı koyulmalı. Gereken tedavi sürecinin başlaması için en yakın hastane ya da sağlık kuruluşlarına gidip kontrol altında tedavi olunması tavsiye edilir.
" } ] }