{ "title": "Gece Uykuda Terlemek", "image": "https://www.ter.gen.tr/images/gece-uykuda-terleme(1).jpg", "date": "20.01.2024 06:31:40", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Gece uykuda terlemek; sürekli olarak ve çoğu gece kalkıp çamaşırları değiştirecek kadar olan terlemedir. Fakat gece uykuda terleyen her insan hasta kabul edilmemelidir. Terleme, sürekli ve kişiyi rahatsız edecek duruma geldiğinde, bu bir sorun olarak kabul edilmelidir. Kişinin hiçbir hastalığı olmadan terliyorsa yatılan yer değiştirilmelidir. Yatılan yatağın rahat olması ve yatılan yerin havadar olması gereklidir. Çok kalın giysiler giyinmekten de kaçınılmalıdır. Gece terlemesine ilişkin doğrudan bir tedavi yoktur. Bunun altında yatan rahatsızlığın tedavi edilmesi gereklidir. Bu hastalık tedavi edildiğinde gece terlemesi geçecektir. Gece uykuda terlemenin belli başlı nedenleri vardır.

Menopoz: Araştırmalara göre menopoza giren kadınların çoğu gece sıcak basmaları geçirmektedir. Bu ateş basmaları gece aşırı terlemeye yol açmaktadır. Gece terlemesi, menopozun başlangıç evresinde östrojen hormonu seviyesinin hızla düşmesinden kaynaklanır. Bu dönemdeki kadınların gece terlemeyi tetikleyici etken yapan alkol, stres, kafein, baharatlı yiyecekler ve sıcak içeceklerden uzak durmalıdırlar.

Hormonal bozukluklar: Birçok hormonal bozukluk gece terlemesine neden olmaktadır. Böbrek üstü bezinde nadiren görülen bir tümör çeşidi nöroepinefrin ve epinefrin üretimine neden olur. Bu hormonların fazla üretiminin kalp atış hızının, kan basıncının ve gece terlemesinin artmasına neden olur. Ayrıca tiroidin aşırı çalışması sonucu fazla tiroit hormonu üretilmesi anlamına gelen hipertiroidiiiii de gece terlemesine neden olmaktadır.

İlaçlar: Kan basıncını düşüren ilaçlar eroin, alkol, antidepresanlar ve ateş düşürücü bazı ilaçlar gece terlemelerine yol açabilir. Ayrıca yan etkisi olarak gece terlemelerine yol açan birçok ilaç vardır.

Düşük kan şekeri: Gece uyuyan kişide düşük kan şekeri görülebilir. Buna geceye özgü hipoglisemi denir ve yoğun bir terlemeye neden olur. Buna uyku halinde sendelemeler ve kabuslar eşlik eder.

Enfeksiyonlar: Bağışıklık sisteminin bulaşıcı organizmalara karşı tepki verme şekline göre birçok enfeksiyon gece terlemelerine sebep olabilir. Aynı zamanda HIV başta olmak üzere birçok bakteri ve virüs çeşidi gece terlemesine yol açabilir.

Nörolojik durumlar: Sinirler terlemeyi kontrol eder bu sebeple gece terlemeleri bazı sinirsel problemlerin işareti olabilmektedir.

Kanser: Gece terlemeleri bazı kanserlerin özellikle kan kanserinin habercisi olabilmektedir. Kan kanserinde vücudun kötü huylu hücrelere karşı bağışıklık tepkisinde, yüksek ateşin ve gece terlemelerinin ortaya çıktığı sanılmaktadır.
" } ] }