{ "title": "Karın Ağrısı ve Terleme", "image": "https://www.ter.gen.tr/images/karin-agrisi-ve-terleme.jpg", "date": "19.01.2024 15:55:06", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Karın Ağrısı ve Terleme, Karın bölgesi Arapça kökenli bir kelime olan batın olarak da adlandırılır. Karın ağrısı ile gelişen terleme başlıca bir hastalık değildir. Karında meydana gelen ağrılar mide sorunu ile ilgili olabileceğinden teşhis konulmadan ilaç alınmaması gerekir. Aksi durumda zaten hasarlı olan mideye daha fazla zarar verilebilir. Ülkemiz insanlarında oldukça fazla görülen karın ağrısı özellikle bebekler, çocuklar ve kadınlar da daha yaygın görülür. Ağrı ile gelişen terleme savunma mekanizmasının bir sonucudur.

Terleme, karın ağrısının devamında oluyor ise karın ağrısına bağlı bir durumdur. Bu iki sorunun ortadan kalkması için karın ağrısı tedavisinin yapılması yeterlidir. İnsan vücudunda ortaya çıkan birçok sorun karın ağrısına neden olabilir. Fakat bağışıklık sisteminin gelişmediği bünyeler de aksiyon dolu hareketler, daha önce hiç tadılmamış yiyecekler, gaz sıkışması ve enfeksiyonlar karın ağrısı ve terlemenin aniden ortaya çıkaran genel durumlardır.

Karın ağrısı ve terleme neden olur?

Enfeksiyonlar, safra kesesi sorunları, idrar yolu hastalıkları, toksinler, böbrek sorunları, kadınların özel günleri, kadınlarda ovulasyon (Yumurta atma dönemi), mide, pankreas ve çeşitli kanser türleri, karaciğer, bağırsak ve çevresini saran yumuşak dokular yaraları ve ülserler karın ağrısı ve terlemeye neden olabilir. Bunlardan başka fıtık, besin alerjisi, safra kesesi taşları, besin zehirlenmesi, hazımsızlık, bebekler de meydana gelen gaz sıkışmaları, parazitler ve reflü de karın ağrısı ve terlemeye neden olur.

Birçok hastalık batın bölgesinde bulunan organlardan kaynaklanmasa bile batın bölgesinde ağrıya sebep olur. Üşütme derecesine göre akciğerler de meydana gelen bronş iltihaplanmaları tedavi edilmediği zaman şiddetli bir akciğer hastalığı olan zatürre (Pnömoni) gelişir ki bu hasta için hayati tehlike riski oluşturur. Bu durumda kuru öksürük ile karın bölgesinde şiddetli bağırsak kasılmaları, şiddetli karın ağrıları ve terlemeler görülür.

Karın ağrıması ve terlemeye yol açan bir başka durum ise; yine karın bölgesinde bulunmayan kalpte meydana gelen kalp krizi (Miyokard enfarktüsü) durumunda da seyrek olarak karın ağrısı ve terleme görülür. Kalp krizinin başlagıç bulgusu olan sol kola vuran ağrı, göğüste sıkışıklık gibi durumlar ile soğuk terleme ve mide bulantısı ve karın ağrısı görülür.

Karın ağrısına neden olan hastalık ile ağrının şiddeti aynı ve dengeli seyretmeyebilir. Bağırsaklar da ortaya çıkan gaz sıkışması ve kısa dalgalanmalar şiddetli ve kısa süreli fakat kıvrandırıcı türdedir. Bunlar kendiliğinden geçer. Bunun yanında sindirilmesi zor bir besin yenildiğinde karın ağrısı ve terleme görülebilir. Sindirim işlemi bittikten sonra sorun çözülmüş olur.

Ağrıya neden olan kalın bağırsak kanseri, mide kanaması ve iltihaplanan veya patlayan apandisit ölümcül riskin yanında ve sürekli ağrıyı beraberinde getirir. Acil tıbbi müdahale gerekir.

Karın ağrısının tedavisi nasıl yapılır?

Hafif seyreden karın ağrısının geçmesinde bitkisel çayların önemi büyüktür. Biberiye, lavanta, fesleğen, rezene, papatya ve mürver çiçeği ayrı ayrı ya da karıştırılarak çay yapılıp içildiğinde faydası görülür. Bunun yanında bal ile çörek otunun karıştırılıp yenilmesi ile de ağrı hafiflemektedir. Bir başka doğal ilaç portakal kabuğu ve rezene çayı, bir diğeri ise nane ve limon çayıdır.

Ağır seyreden karın ağrısı ve terleme şiddetli, yoğun ve devamlı nefes alırken zorlanma, karın ağrısının çeneye kadar çıkması ve kola yayılması, kanıda şişlik ve sertlik ile dışkıda kan gibi durumlar da gecikmeksizin doktora başvurulmalıdır. Ağrının hafif olduğu durumlarda yarım saat bir yürüyüş sonunda ağrı geçer ise doktora gidilmesine gerek olmayacaktır. Ağrı devamında doktora gidilmelidir.
" } ] }