{ "title": "Öksürük Terleme", "image": "https://www.ter.gen.tr/images/oksuruk-terleme.jpg", "date": "20.01.2024 06:09:18", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Öksürük Terleme, şikâyetlerinin mutlaka ihmal edilmemesi ve tedavi edilmesi gerekir. Çoğunlukla, göğüs, boğaz ve ses tellerinde meydana gelen bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkan öksürük 3 grupta toplanır.

Kuru öksürük; öksürük sesi yalnızca ses tellerinin titreşimiyle olur, yüksek sesli bir öksürük değildir, ama çok büyük rahatsızlık verir. Nezle, grip, boğaz iltihabı, bademcik iltihabı, ses tellerinin hastalanmasından kaynaklanan öksürükler kuru öksürüktür. Kuru öksürük balgamsız öksürüktür.

Nöbet şeklinde gelen öksürük; derin ve gürültülü soluk almayla kesilen, arka arkaya şiddetli öksürüklerden oluşur. Bu tür öksürük boğmaca, ciğer şişmesi ve astımdan kaynaklanan öksürüklerdir. Farklı tonlarda seslerin birleşmesiyle ortaya çıkar. Seslerin biri gırtlakta ses telleri düzeyinde, öbürü daha aşağıda, soluk borusu ve bronşlarda oluşur. Hastanın sesi kısıktır. Bu tür öksürükte az da olsa balgam görülmektedir.

Balgamlı öksürük; ses tellerinin gerilmesi ile ortaya çıkan sese balgam parçacıklarının solunum yolları boyunca hareketiyle oluşan seslerde eklenir. Bu çeşit öksürük sık sık tekrarlar ve hastada hırıltı şeklinde ortaya çıkar. Hasta balgam çıkarır ve nefesini dışarı vermekte oldukça zorluk çeker.

Öksürük Terleme; nöbet şeklinde gelen öksürükte ve balgamlı öksürükte nefes alıp vermekte zorluk çeken hastalarda özellikle görülmektedir. Boğaz iltihabı, bademcik iltihabı ve ateşli durumda, öksürükle birlikte terleme de meydana gelir. Enfeksiyon alınmış öksürüklerle birlikte vücutta terleme çok daha fazla olmaktadır. Özellikle bebek ve çocuklarda daha ağır ve daha sık görülmektedir. Vücut nemlendiği zaman öksürük şiddetini daha fazla arttırır, bu durumlarda hastanın Uzman doktor tarafından görülmesi gerekmektedir.

Öksürük terlemenasıl geçer?

Öksürüğün tedavisi tespit edilen hastalığa yönelik olmalıdır. Kuru öksürük, hava kirliliği ve sigara gibi tahriş nedenleri ortadan kaldırıldığı zaman öksürük hafifler ve hasta rahatlar. Güzel bir havalandırma ve havanın nemlendirilmesi ile öksürük büyük oranda azalmaktadır. Enfeksiyon kapılmış ise bu öksürük antibiyotik tedavisi ile geçmektedir. Enfeksiyon kapılmış öksürükler, pisliklerin akciğerlerde birikmemesi için dışa vurum halidir.

Aynı zamanda şifalı bitkiler ile öksürüğü kesmek mümkündür. Bunlardan bir tanesi de ıhlamur çayıdır. Ihlamuru destekleyici ve balgam söktürücü bitkiler ise zencefil, tarçın ve karanfildir. Bu malzemeler ile yapılan çay hastayı oldukça rahatlatmakta ve aynı zamanda balgam söktürmektedir. Öksürük nasıl olursa olsun, ihmal edilmemesi, nedenlerinin araştırılarak, mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
" } ] }