{ "title": "Terleme", "image": "https://www.ter.gen.tr/images/terleme(1).jpg", "date": "19.01.2024 20:27:23", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "
Terleme, Her insanda ter bezlerinin bulunduğu yerlerde oluşan ve vücuttaki fazla ürik asit ve toksitlerin atılımında yardımcı olan bir mekanizmadır. Terleme, havanın sıcaklığına, aşırı giyinmek, alkol almak, aşırı miktarda neme, spor yapmaya, bedenen çalışmaya, çay, kahve gibi sıcak içecekler, çok sıcak ve acılı yemekler, heyecan ve stresten kaynaklanabilir. Terlemenin özellikle oluştuğu yerler koltuk altı yüz ve çevresi, ense ve boyun, ayaklar, eller ya da vücut geneli olarak değişkenlik gösterebilir. Başka bir hastalık sebebi değildir. Genelde yaz aylarında daha çok insan vücudu terleme gösterir. Sebebi de yüksek güneş ışınlarına maruz kalmaktır. Serinlemek için ve vücudun kaybettiği suyu yeniden alabilmek için içilen sıvılarda yeniden terlemelere neden olur.

Terleme, her insanda genç yaşlı demeden olur. Sağlıklı her insanın ter bezleri düzenli çalışır ve bu sayede vücut fazla olan toksinleri bu sayede dışarı atabilir. Ter bezleri ikiye ayrılır. Bunlar ekrin ve apokrindir. Ekrin vücudun genelinde bulunan ter bezleridir ve düzenli çalıştığı sürece vücudun rahatlamasına ve dengeli olmasına yardım eder. Diğer taraftan apokrin ise sadece ense koltuk, genital bölge ve ayaklarda bulunur. Bu bölümlerde kapalı vaziyette terleme gerçekleştiğinde derimizde bulunan bakteriler ortam sebebi ile hemen çoğalmaya ve üremeye başlarlar, bu yüzdende apokrin ter bezlerinin bulunduğu yerlerde kötü kokular oluşmasına sebep olur. Terleme ile vücuttan atılan ter aslında kokusuz ve renksizdir. Daha çok oluştuğu bölgedeki bakterilerin oluşturduğu bir durum söz konusu olur.

Terleme neden olur?
Terleme, her insanda olması gereken bir durumdur. Olmadığı takdirde bir sağlık sorunu var demektir. Bu durumda insan vücudundaki ter bezleri işlevini yapamadığından vücut içerisindeki ürik asitler ve toksinlerin atılmasında azalma olacağından kişide böbrek yetmezliğinden idrar yolu hastalıklarına kadar bir sürü sindirim sistemi rahatsızlıkları görülebilir. Bu durumda terleme her insan için gerekli ve önemli bir olaydır. Terleme, bizim istediğimizde olan ya da olmayan bir mekanizma değildir. Vücut ihtiyaç duyduğu sürece otomatik olarak ter bezleri devreye girerek terleme işlemini gerçekleştirir. Erişkin bir kişide ortalama terbezi iki ile beş milyon civarındadır. Bunlardan üç milyon kadarı ekrin ter bezleridir ve kokusuzdur.

Ter bezlerinin, salgıladığı renksiz ve kokusuz ter terleme ile vücuttan atılımı sağlandıktan sonra hava ile temasında buharlaşarak serinlemeyi sağlar. Böylelikle vücudun ısı dengesini kontrol altında tutar. Ayrıca düzenli terle işlemi olan kişilerde kan akımı da bir denge içerisinde gerçekleşir.

Terleme işlemi belki oluşumu esnasında rahatsız edici olabilir. Ancak faydaları bilindiğinde vücudun dengesini koruyan özellikleri açısından terlemeyen kişilerin beden sağlığı ile ilgilenmesi gerekir.

Tedavisi: Terlemenin tedavisi için özellikle sıcak havalardan, aşırı kilodan uzak durmalı ya da çeşitli kozmetik ürünlerini kullanmak gerekir. Rolon, deodorant, parfüm gibi ürünleri kullanabilirsiniz. Ter bezlerinin hızlı çalışmasından ötürü oluşan terlemede günlük bakımları aksatmadan yapmak çok önemlidir. Ayrıca guatr gibi bir hastalıktan kaynaklanan terleme için ise öncelikle doktora başvurmalısınız, sonrasında ise doktorun vermiş olduğu ilaçları kullanarak terlemelerinizde azalma sağlayabilirsiniz. Tamamen terlemeyi tedavi etmek mümkün değil ama azaltmak mümkündür.
" } ] }