{ "title": "Uykuda Aşırı Terleme", "image": "https://www.ter.gen.tr/images/uykuda-asiri-terleme.jpg", "date": "19.01.2024 13:28:16", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Uykuda aşırı terleme, çok fazla olarak sık karşılaşılan durumlar arasında yer alır ve şikâyetler arasında sıkça yer alır. Zaman zaman herkes gündüz veya gece uykusunda oldukça terleme yapabilirler. Aslında bu durum o kadarda anormal bir durum olarak kabul edilmez. Çünkü terleme vücut için gerekli olan normal fonksiyonları yerine getirmek için yardımcı olur. Organizmanın dış ortam olarak ısısının yükselmesine karşı olarak en önemli savunma halleri, deri içindeki damarların oldukça büyümesi ve terleme yoluyla sıvı kaybetme durumu olarak bilinmektedir. Sağlıklı olan bir insan günde yaklaşık olarak ortalama 600-1000 ml kadar dışarıya ter çıkarır. Uykuda aşırı terlemenin bir hastalık nedenleri arasında farklı olarak değerlendirme yapılması için, terlemenin yatak örtülerini ıslatacak ve kişiyi uykusundan olabildiğince sürekli olarak uyandıracak ölçüde olması gerekir. Uyku halinden terleme ile uyanan kişilerin bazıları kendilerini oldukça fazla ateşli hissederken, bazı diğer kişiler ise üşüme ve titreme gibi farklı durumlarda bulunmaktadır. Uykuda terlemenin farklı nedenleri bulunmaktadır ve bu nedenlere bağlı olarak tedavi süreci başlatılması gerekir.

Menopoza bağlı olarak uykuda aşırı terleme

Kadınların genel olarak menopoza girmiş olanlarının yarısından çoğunda aşırı bir sıcak basma olayı görülür ve buna bağlı olarak uyku halinde de aşırı bir terlemeye sebebiyet vermektedir. Bu terlemelerin menopoz döneminin başlangıç bölümünde yer alan östrojen hormonunun gitgide seviyesinin düşmesi ile başlangıç göstermektedir. Menopoza girmiş olan bayanların eğer uyku halinde olduğundan fazla aşırı bir terleme görülüyorsa, stres, kafein ve baharatlı yiyeceklerden olabildiğince uzak kalmaları gerekir ve ayrıca sıcak içeceklerden uzak kalarak daha çok ılık olay içecekleri tercih etmeleri gerekmektedir.

Hormonal bozukluklardan kaynaklanan uykuda aşırı terleme

Birçok farklı nedenlere bağlı olarak hormon bozukluğu uyku halinde iken aşırı terlemeye neden olabilmektedir. Böbrek üstü bezinde bulunan ve nadiren görülebilen bir tümör örneği olarak bilinen nöroepinefrin ve epinefrin gibi iki farklı etki halinde üretimine sebep olabilmektedir. Bu hormonlar özellikle kan içerisindeki basıncı ve kalp içindeki atışları kontrol etmeye çalışır. Buna bağlı olarak bu sebepten dolayı fazla üretimleri olabildiğince kalp atışa bağlı olarak hızının, kan basıncının artmasına sebep olduğundan dolayı uykuda aşırı terleme oluşumunun artmasına da sebep olmamaktadır. Farklı olarak tiroit bezinin aşırı çalışması gibi bunun sonucunda çok fazla miktarda tiroit hormonu olarak fazla üretilmesi bir diğer anlamda hipertiroidiiii de gece boyunca uyku halinde terlemelere sebep olabilmektedir. İnsan vücudunda akciğerlerden ve bağırsak tümörlerinden olabildiğince aşırı hormon salgılanmasına neden olan karsinoid sendromu olarak bilinen bu sendrom da uyku halinde iken terlemelere sebebiyet vermektedir.

Kullanılan ilaçlar sonrasında uykuda aşırı terleme

İnsan vücudunda olabildiğince kan basıncını düşüren ilaçlar ve alkol, eroin gibi antidepresanlar ile ateş düşürücü gibi bazı ilaçlar uyku halinde iken oldukça aşırı terlemeye neden olur. Farklı bir kaynak olarak ele alınacak olursa reçete üzerinde genellikle yan etki olarak gece uyku halinde terlemelere sebep olan birçok neden bulunmaktadır.

Kan değerinin düşük olması sebebiyle uykuda aşırı terleme

Bir diğer adıyla hipoglisemi olarak da adlandırılan kan değerlerinin düşük olması şekeri uyku halinde de görülen nedenler arasına yer alır. Bu geceye özgü olan ve uyku halinde oldukça terlemeye neden olan hipoglisemi, oldukça aşırı terlemeye neden olur ve uyku halinde iken kâbus görmeye ve korkunç bir şekilde uyanmaya neden olur.

Kansere bağlı olarak uykuda aşırı terleme

Gece uyku halinde aşırı terlemeleri bazı kanser örneklerinin özellikle de kan kanseri olarak buna benzer hastalıkların erken olarak sebepleri arasında yer alabilir. Uzman doktorlara göre yoğun olarak gece uyku halinde terlemelerin kan kanserinin semptomu olabileceğini düşünmektedirler. Bu semptomlar tüm vücudu olabildiğince etkileyen sistemik olan semptomlar olarak bilinmektedir. Kan kanseri olan kişilerin gece uyku halinde iken terlemelerine nedeni ve sebep olan faktörler tam olarak bilinmemesine rağmen teorik bilimsel olarak vücudun kötü huylu olarak adlandırılan hücrelere karşı olarak bağışıklık tepkisi ve bunun sonucu ile gece uyku halinde iken aşırı terlemelerinin ve yüksek düzeyde ateşin farklı olarak ortaya çıktığı varsayım olarak kabul edilmektedir.

Uykuda aşırı terleme bu sebeplere dayanarak farklılık gösterdiği bilinmektedir ve herhangi bir farklı rahatsız edici bir durumla karşı karşıya kalındığı taktirde Uzman doktor tarafından testler yapılarak muayene edilmesi gerekmektedir.
" } ] }