Çocuklarda Uykuda Terleme Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Çocuklarda Uykuda Terleme Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda uykuda terleme, genellikle sık rastlanan bir durumdur ve çoğunlukla önemli bir nedeni olmaz. Bazen bu terleme sadece baş ve boyun bölgesinde olabileceği gibi, bazen de giysilerin ve çarşafların sırılsıklam olması ile görülebilir. Bu durum, çocukların metabolizmasının daha hızlı çalışmasına bağlıdır. Çocuklarda kan deviniminin daha hızlı olması sebebi ile vücut daha hararetlidir; bu yüzden çocuklar yetişkin insanlara göre daha fazla terlerler. Bu durum gayet sıradan karşılanabileceği gibi, önemli bir hastalığın belirtisi de olabilir.

Çocuklarda Uykuda Terlemeye Neden Olan Etmenler

Çocuklarda uykuda terleme genellikle annelerin yanlış tutumundan kaynaklı olabilir. Özellikle kış aylarında çocukların üşüyeceğini düşünen anneler, aşırı giysi giydirerek çocukları uyuturlar ve bu durum gece vücut ısısının artmasına sebep olur. Özellikle tulum şeklinde içleri elyaf dolgulu ve ayakları kapalı pijamalar, çocukların hem hareketlerini kısıtlamakta hem de vücut ısılarını aşırı yükseltmektedir.

Bunların dışında bazı hastalık durumlarında da çocuklarda uykuda terleme görülebilir. Özellikle sinüzit, rinit gibi üst solunum yolu hastalıklarının başlangıcında uyku terlemesi görülebilir. Çocuklar oyun esnasında herhangi bir şekilde enfeksiyon kapmış olabilir ve bu enfeksiyon kaynaklı terleme görülebilir. Çocuklarda uykuda terleme, ateşli hastalıkların belirtisi de olabilir. Özellikle tifo, paratifo, ateşli ishal, akciğer iltihabı, mesane iltihabı gibi önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Kanda enfeksiyon olması durumunda, vücut savunmaya geçer ve bol alyuvar üretir; bu durum da vücut ısısında aşırı artışa sebep olur. Terleme, sıradan bir durum olabileceği gibi önemli bir belirteç de olabilir.

Çocuklarda uykuda terleme, uyku apnesi, kanser hastalığı varlığı ya da tiroit hastalığının da belirtisi olabilir.

Çocuklarda Uykuda Terleme Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda uykuda terleme genellikle uykuya geçiş sırasında aşırı oda ısısı veya aşırı giysi ile uykuya gitmeden kaynaklı olur. Çocukların uyuyacağı odanın ısısı 18-24 derece arasında olmalıdır. Ayrıca çocukların uyuyacağı oda sık sık havalandırılmalı ve nemli rutubetli olmamalıdır. Çocukların uyku kıyafetleri ince pamuklu ve beden hareketlerini kısıtlamayacak rahat kıyafetler olmalıdır. Gece için seçilen pijamalarda naylon katkılı ve polyester kumaşlardan kaçınmak gerekir. Çocuğun uyuyacağı yatak, beden büyüklüğüne uygun olmalı ve pamuklu ya da organik kumaştan nevresim tercih edilmelidir. Bütün şartlar uygunken hala uykuda terleme gözleniyorsa, bir hekime başvurmakta fayda vardır. Hekimin tavsiye edeceği hormonal tahliller neticesinde patolojik bir durum saptanırsa, yapılacak olan tedavi belirlenen hastalığın doğrultusunda yapılır ve böylelikle terlemeye son verilmiş olur.

Ekstra Bilgiler

Çocuklarda uykuda terlemeyi önlemek için bazı ek önlemler de alınabilir:

  • Çocuğun yatmadan önce ağır yemekler yememesi sağlanmalıdır.

  • Yatak odasında hava akımı sağlanmalı, ancak çocuğun doğrudan hava akımına maruz kalmaması gerekmektedir.

  • Çocuğun yatmadan önce çok fazla sıvı tüketmemesi önerilir.

  • Çocuğun uyumadan önce rahatlatıcı bir rutin oluşturulabilir, örneğin ılık bir banyo yaptırmak gibi.

Bu önlemler, çocuklarda uykuda terlemeyi azaltmaya yardımcı olabilir ve daha rahat bir uyku sağlamaya katkıda bulunabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ilknur

14 Nisan 2024 Pazar

Oğlum evin bütün pencereleri açık olmasına rağmen boynu terliyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ilknur Hanım, çocuğunuzun boynunun terlemesi, vücut ısısının yüksek olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda hafif ve nefes alabilen kıyafetler giydirmek, serin bir banyo yaptırmak ya da serin bir ortamda dinlenmesini sağlamak yardımcı olabilir. Eğer durum devam ederse bir doktora danışmanızda fayda var.

2. Cevap
cevap

Aşkım

Cocuklar da kan deviminim daha fazla olmasindan dolayi terleme olması normaldir. Bazen de kullanilan carsaf ve yastik kılıflarinda terleme yapabilir. Her ihtimale karşı çocugunuzu doktoro göturmenizi tavsiye ederim

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni